Advertenties blokkeren

Advertenties op websites worden een steeds grotere plaag. Er zijn allerlei mogelijkheden om advertenties te blokkeren, maar men vindt elke keer weer nieuwe wegen om zich toch aan ons op te dringen. Op onze kosten. Want wij betalen wel voor al dat onnodige internetverkeer via onze abonnementen.

Welke soorten advertenties zijn er?

Er zijn drie soorten advertenties: banners, popups en slide-ads.

Banners - dit zijn kleine venstertjes op de webpagina met een reclameboodschap.

Popups - dit zijn aparte vensters die spontaan opkomen als een site wordt bezocht. Soms is het klein, vaak zijn het hele pagina's die allemaal weer apart moeten worden afgesloten om de eigenlijke pagina te kunnen lezen. Het zijn de irritantste vormen van reclame.

Slide-ads - advertenties die door de meeste blokkeerprogramma's niet tegengehouden worden. Dit is zo mogelijk nog erger dan popups.

Waarom? - Waarom doet een webeigenaar zoiets? Dat is heel simpel: inkomsten. Een goede website voor algemeen nut kost een hoop geld om te onderhouden. Als dat dan betekent dat onderaan de pagina een paar bescheiden reclamebanners staan, stoort het niemand, maar helpt het wel een site overeind te houden.

Advertenties worden pas opdringerig als ze te vinden zijn op de plaats waar men nuttige informatie verwacht te kunnen lezen. Popups zijn wat dat betreft helemaal irritant. Meestal zijn het nog allerlei sexpagina's ook; we schijnen geen stap meer te kunnen zetten zonder sex op elk moment van de dag, lijkt het wel.

Op een gegeven moment vindt iemand dat hij van al die reclame niet gediend is. Dus hij neemt maatregelen om advertenties te blokkeren uit de webpagina's die hij bezoekt. Dat willen sommige reclamemakers niet, dus hebben ze daar een zeer irritant antwoord op: slide-ads. De meeste blockers houden deze advertenties namelijk niet tegen omdat ze op een andere manier worden gemaakt dan de gebruikelijke advertenties.

Zou zo'n reclamemaker nou echt denken dat wij iets kopen van een advertentie die tegen onze wil toch aan ons wordt opgedrongen? Het is bijna niet te geloven, maar toch is dat de enige conclusie die getrokken kan worden. Net zoals al die moeilijke woorden in reclame op tv, zoals hydrateren en dermatologisch. Hoewel onderzoeken keer op keer aantonen dat moeilijke woorden negatief werken, "hydrateert" Nederland wat af in die reclames, om maar eens een gek voorbeeld te noemen. Het is net zo walgelijk als toiletreclame onder etenstijd. Wie zei daar iets over fatsoen? Geld moet er verdiend worden! En de "ontvanger" van al dat fraais heeft het alleen maar te accepteren, protesteren of tegenhouden mag al helemaal niet volgens hen.

Kunt u er dan nog wel iets tegen doen? - Om te beginnen zijn er overal allerlei popupblockers te vinden, ook de nieuwste versie van Internet Explorer, die van Service Pack 2, heeft al zo'n blocker in huis. Alleen, het werkt dus niet bij slide-ads. Op dit moment zijn er dan ook maar een paar mogelijkheden om iets tegen die slide-ads te doen.

Avant Browser - U kunt Avant Browser installeren, dat gebruikt instellingen en gegevens van Internet Explorer en is daarmee vertrouwd terrein voor wie Internet Exporer gewend is. Het blokkeert alle advertenties indien gewenst, ook slide-ads.

Voordeel: het is gratis.
Nadeel: het is niet in het Nederlands
Waar te vinden? Op www.avantbrowser.com (u kunt hier op dit adres klikken) vindt u alles over Avant Browser, ook kunt u het daar downloaden.

Super Ad Blocker - dit is een blocker tegen advertenties inclusief slide-ads. Het werkt alleen op Internet Explorer.

Voordeel: u hebt geen aparte browser zoals Avant Browser nodig.
Nadeel: het is volgens melding slechts 30 dagen gratis, hoewel nergens te vinden is wat er dan na die 30 dagen gebeurt. Interessant om eens uit te proberen dus. Het is verder ook niet in het Nederlands te verkrijgen.
Waar te vinden? Op http://www.superadblocker.com/ (u kunt hier op dit adres klikken) vindt u de mogelijkheid om dit programma te downloaden en in ieder geval 30 dagen uit te proberen.

Hoe weet u of het werkt? - Ga eens naar http://www.telegraaf.nl/, daar vindt u allerlei soorten advertenties, ook slide-ads. Met Avant Browser en met Super Ad Blocker konden wij alle advertenties daar laten blokkeren!

Wij houden u op de hoogte als wij meer van dit soort advertentieblockers tegenkomen. Vindt u zelf iets, laat het ons dan weten, dan zetten wij het hier op de site. U kunt uw reactie sturen naar webmaster@nospyware.fateback.com.